Jó a pólód! Grindrise?

Szerző: | Közzétéve: 2013. november 22., péntek 10:00

Két barát egyszer csak gondol egyet, és márkát alapít. Aztán egyszer csak észreveszik: a dolog működik. A Grindrise Clothing tulajdonosát, Szabó Zsoltot kérdeztük arról, hogy milyen a magyarországi ,,pólóhelyzet” és milyen is az a grindrise életérzés.

Hogy jut eszébe egy srácnak ruhamárkát alapítani?

Egy régi barátommal, Borbás Róberttel, aki grafikus, azon gondolkoztunk, hogy milyen jó lenne, ha az ő rajzait pólókra tehetnénk. Már akkor is volt egy csomó konkurens márka, de azt gondoltuk, hogy némelyiknél akár jobbat is lehetne készíteni. Sokkal jobb ötletekkel és jobb minőségben. És megcsináltuk.

Mivel kellett megküzdenetek az elején?

Mivel abszolút semmi tapasztalatunk nem volt, ezért kezdetben Robinak a vázlatfüzeteiből a ceruzarajzokat szkenneltük be, majd ezeket rajzoltam át egérrel. Aztán egy egri öregembertől vettünk egy szitázó gépet, ami annyira ,,antik” volt, hogy semmilyen szabvány szitakeret nem volt bele jó. A régi tulajdonos elmondta három mondatban, hogy hogyan is kell vele mintát nyomni, így elkezdtem otthon szitázni. Amúgy tök jól sikerültek az első minták. Az volt az egyetlen bajuk, hogy két mosás után kijöttek, mert ugye nem volt kétmilliós hőkamránk csak egy hőlégfúvónk.

Hogyan tudtatok ennek az egész tevékenységnek egy komolyabb keretet adni, hogy ne csak a facebookon legyen jelen és ne csak az ismerősök vegyék meg, hanem  tényleges vevőkörrel is rendelkezzen?

Külföldi márkák mintájára próbáltunk egy marketing gépezetet kiépíteni.  Zenekarokat kezdtünk el szponzorálni, de nyilván először az ismeretségi körünkből indultunk ki. Mindig megkerestük az adott időszakban népszerű fórumokat, blogokat. A kezdetekkor még a myspace volt a menő, most a facebook. Minden ismeretséget kihasználtunk.  Valahogy szépen lassan, lépésről lépésre egyre nagyobb lett az érdeklődés irántunk. Így jutottunk el odáig, hogy most már webshopon keresztül is meg lehet vásárolni a pólókat.  Jelenleg minden teljesen saját gyártású, és szerencsére olyan minőségben sikerül előállítani, amilyenben mindig is szerettük volna.  Több grafikussal is tudunk dolgozni, valamint már nem csak zenekarokat szponzorálunk, hanem más vonalokon jeleskedő személyeket is.

Kik azok, akiket jelenleg is támogattok?

Lesz egy profi BMX versenyző, aki külföldön is nagyon elismert, és már több más jellegű nagyobb cég is szponzorálja. Illetve a Magyarországon eddig egyedülálló HCW Pro-Wrestling Pankrációs csapatot. Akik elég durva dolgokat művelnek a ringben. Ez igazából egy teljesen új vonal, amin szintén megpróbáljuk érvényesíteni magunkat és a cuccainkat. 

Ez egy baráti vállalkozásként indult. Nehéz dolog összetartani a csapatot?

Kezdetben még csak nem is nagyon kellett, hiszen nonprofitban csináltuk az egészet. A lényeg az volt, hogy legyenek változatosak és színvonalasak a dolgok, nem pedig az, hogy ebből profitáljunk. Közben sajnos a sors úgy hozta, hogy akivel elkezdtem, saját vonalat kezdett el csinálni. Onnantól kezdve csak az én kezemen keresztül megy a munka.

A jelenlegi grafikusaitok is kezdő fiatal tehetségek. Ők hogy kerültek a képbe?

Többnyire az interneten találtam rájuk. Volt olyan grafikus is, aki csak ránk írt, hogy ő is szívesen rajzolna nekünk. Aztán rajzolt is, aminek hatalmas sikere lett. De persze van a fordított helyzet, amikor mi keresünk fel valakit a látottak alapján, hogy készítsen nekünk is mintát. De olyan is előfordul, hogy én magam csinálom meg.

Mi az, ami a pólók tematikus témáját vezeti? Mi alapján inspirálódtok? Nem féltek, hogy a mintáknak a stílusa bekategorizálhatja a márkát? Vagy ez pont előnyére válik?

Igazából olyan dolgokból merítek, amiket én is nagyon szeretek. Amik hozzám hasonló korú és kaliberű embert mozgathatnak: filmek, sorozatok, képregények. Ezeket próbáljuk meg egy kicsit fricskázni, egy kis sajátos küllemmel felruházni. Nem szeretnénk magunkat sehova se beskatulyázni. A jövőre nézve próbálunk olyan mintákat is készíteni, amik sokkal fogyaszthatóbbak és kommerszebbek, de mégis megtartva az arculatot, maradunk a „gyökereinknél”.

Mi az, amiben többet tudtok nyújtani, mint egy sima ruha márka?

Maga a márka egy zenekari ismeretségből ered. Ezért a ruhákon kívül elkezdtünk egy saját fesztiválsorozatot is indítani, ez a GrindriseFest, ami most már a hetedik részénél tart. Szerintem ez egy nagyon jó példa arra, hogy Magyarországon az underground színtérben is lehet egyről a kettőre jutni, persze a saját maga berkein belül. Abból kiindulva, hogy az első buli kezdődött kb. száz emberrel, és a legutóbbi végződött több mint nyolcszázzal. Befutott, nagy kiadós amerikai  és egyéb külföldi zenekarokkal tudtuk bővíteni a palettát. Külön köszönettel tartozunk ezért a Phoenix Musicnak. Végre kinőtte magát odáig, hogy ez tényleg van, és érdemes rajtuk részt venni. Szerintem ez elég nagy dolog. A fesztivál ingyenes, illetve vannak jelképes belépők, igyekszünk a saját vállunkra venni mindent, hogy az embereknek már csak annyi dolguk legyen, hogy eljöjjenek, és jól érezzék magukat.

Mit gondolsz a magyarországi,,pólóhelyzetről”? Nyilván nagyon nehéz felépíteni egy ilyen vállalkozást a nulláról...de a személyes tapasztalataid alapján mégis hogyan tudnál nyilatkozni erről?

Borzasztóan nehéz.  Alapvetően egy szegény ország vagyunk. Az emberek többségének a márka az utolsó, amire költ. Ha az ember komolyabban szeretné ezt csinálni, akkor rengeteg kompromisszumot kell kötni, és meg kell felelnie bizonyos elvárásoknak. Gyakran kevesebb a profit, amit persze megpróbálunk visszaforgatni egy következő szériába. Főleg, hogy mostanában azt vettem észre, hogy mindenki hasonló vállalkozásba akar belefogni. Ez az új trend. De ezt nem egyszerű csinálni. Egy rajzot feldobni egy pólóra valóban nem nagy kunszt, de ezt tényleg úgy építeni, hogy valahova tartson is, azt nagyon nehéz összehozni. Ezért próbálunk mi is egy csomó mindent a dolog mögé építeni. Koncertszervezések, zenekarok szponzorálása, nyereményjátékok.  Mindent, amit az emberek úgy is fogadhatnak, hogy nem csak egy pólót vesznek, hanem azokat a dolgokat is, amiket a márka mögé építettünk, például a grindrise életérzést.

A jövőt tekintve milyen irányban gondolkodtok? Külföldre vinnétek ki ezt a vállalkozást, vagy maradnátok inkább itthon?

Ha lesz lehetőségünk, akkor párhuzamosan szeretnénk csinálni. Illetve ami még a közeljövőben terv, az az, hogy a hip-hop vonalon is találjunk egy olyan előadót, akivel közösen tudnánk dolgozni az elkövetkező években. Tavasszal lányoknak is készítünk ruhát, a női ízléshez igazodva. Szerencsére eljutottunk arra a szintre, hogy nem csak pólókról beszélünk, hanem most már pulcsikon keresztül, baseball és farmerdzsekiken át, sapkákat is készíthetünk. Sok újdonság van. Ezt természetesen szeretnénk folyamatosan bővíteni a lehető legkisebb árréssel. Inkább az a cél, hogy hordják és szeressék az emberek. Nem pedig az, hogy ebből hatalmas haszonra tegyünk szert.

 

Fotó: Diósi Máté


Megosztás
Hozzászólások