Csak tartsd nyitva a szád! - Tóth Kinga levele

Szerző: Tóth Kinga | Közzétéve: 2014. január 4., szombat 19:00

Már úgy értem, mosolyogj és ne felejts el csodálkozni, maradj kíváncsi. Nagyjából ez az, amit el akarok neked mondani, de bízom benned, ez talán a természetünkben van, bennünk marad. Ezzel kellene befejeznem a levelemet, amit most kinyitsz, kezdeni meg azzal, hogy kedves Kinga. Ha úgy vesszük, kész eleje is vége is, két szóban összerakva: Kinga kedves, és ez egyáltalán nem baj. Reménykedem, hogy megmarad(t)unk ilyennek. („…addig legyünk kedvesek, / amíg van rá idő.” (Philip Larkin))

A sorrenddel általában amúgy is gondunk volt, emlékszem, másodikban az volt a témazáró feladat, hogy összekevert képekből alkossunk egy történetet és írjuk is le. Kettes lett. Tornán kívül soha nem kaptál ilyen jegyet, pláne magyarból. Mert hogy a macska csak a mese végén kaphatja el az egeret, nem pedig az elején, az elején becserkészi, megfigyeli a szokásait, közben láthatatlan és készülődik a végső csapásra, na az az utolsó kocka. Te meg azonnal elfogtad az egeret, és elmesélted, mi volt előtte, és írtál egy másik verziót is, amiben a többi kockán egy másik egérnek szurkoltál, aki talán megmenekülhet. De nem ez volt a javítókulcsban. Az összes saját képkocka közül ennek az egynek mindenképp szólok most, méghozzá jó hangosan, hogy igenis, megtettük, megmentettük azt az egeret, a javítókulcsokkal meg a szabályokkal meg később sem lesz másként, nem olyan nagy baj időnként újabb kulcsokat készíteni meg kimenni a vonalból. Úgyhogy ne hagyd magad!

Azon is elgondolkodtam, éppen hol is lehetsz most/majd olvasás közben. Remélem, jó a kedved, ami azt jelenti, hogy valószínűleg nyüzsögsz és meleg helyen vagy, ezeket a dolgokat szereted most is. Jó dolgod van és igyekszel a többiek jó dolgában is tevékenykedni, azért arra figyelj, ne dugd az orrod túlságosan bele a nem a te dolgodba, meg hogy az alvás és a pihenés csak kerüljön be a napirendbe. Látod? Már kezdjük is, kioktatjuk magunkat tisztességesen, de a többiekkel azért csak csínján!

És tartsd nyitva a szád, figyelj, figyelj oda, tedd, amit tehetsz és mondd ki hangosan, nemcsak magadnak, hanem másoknak is. Főleg, amikor már szinte mindenhol javítókulcsba botlasz, utcán, iskolában, boltban, munkahelyen, kiállításon, a szomszédban és otthon is. Nem, nincs csak egyfajta javítókulcs, nem toltad el, maradj nyugodtan biztos ebben, megmondtuk akkor is, most meg talán még erősebben tudod majd ezt továbbadni, persze azt remélem, amikor olvasod a folyamatos felszólításainkat, többnyire röhögsz és emlékezel partizán önmagadra, igen, már másodikból. Mert ugye nem felejtetted el, hogy aztán végül kiálltál az egered mellett.

Hajrá!

Kinga

2013. december 19. Stuttgart


Megosztás
A cikk szerzője: Tóth Kinga

Tóth Kinga

Német bölcsész, nyelv- és irodalomtanár, kommunikációs szakember (újságíró-lapszerkesztő), a Palócföld lektora, kulturális programszervező (Roham). (Hang)költő-illusztrátor. A Tóth Kína Hegyfalu kísérleti zenei projekt szövegíró frontembere. A Fiatal Írók Szövetségének tagja, a József Attila Kör elnökségi tagja és számos művészeti csoport (Hímzőkör, Tárna, Tuning Ballerina, 33 astral bodies) tagja. Nemrégiben jelent meg általa írt és illusztrált könyve a ZSÚR - más mondókák címmel.

Hozzászólások